Nouchka Fontijn: Talent zit ‘m niet alleen in je techniek , maar misschien meer op het mentaal stuk
Na een bokscarrière van 14 jaar met 180 wedstrijden sloot ze haar carrière af met een bronzen medaille op de Olympische Spelen in 2021. Als het gaat over mentale kracht en het juiste team om je heen hebben, dan kan Nouchka Fontijn organisaties inspireren. Daarom vertelt ze haar verhaal aan iedereen die bezig is met persoonlijke en teamontwikkeling en geeft ze clinics om dit te ervaren. We spreken met Nouchka Fontijn, als expert verbonden aan Club TalentEmpowerment.
8 jaar trainen voor het ultieme doel
“Vanaf het begin van mijn carrière is deelname aan de Olympische Spelen mijn doel geweest. Toen dat lukte was dat één van mijn hoogtepunten. Zonder twijfel. Ik wilde dat eigenlijk al in 2012, maar toen lukte dat niet. Dan ben je inmiddels 8 jaar aan het trainen voor de volgende poging. Er waren twee kwalificatiemomenten waarvan de eerste niet lukte. Toen heb ik in Kazachstan die laatste kans nog gepakt. Dat is een bijzonder moment. Dat ik op de Spelen zilver won was extra speciaal. Een ander moment is het goud op het Europees Kampioenschap bij de European Games in 2015. Dat is afsluitend winnen en is er eigenlijk niks misgegaan.”
“Mijn carrière kwam laat op gang. Op m’n dertiende begon ik met taekwondo en op m’n 19e ben ik gaan boksen. Boksen is ook geen kindersport. Fysiek gezien had ik nog wel door gekund. Het kriebelt soms wel, zoals nu omdat op dit moment de kwalificaties plaatsvinden. Maar ik had op een gegeven moment de motivatie niet meer om die zware trainingen nog te doen. En heel veel zin in andere dingen. Een topsportcarrière gaat niet samen met wat ik nu doe.”
Mentaal talent en het juiste team
“Dat ik talent had, werd me snel duidelijk. Mijn eerste wedstrijd was in 30 seconden afgelopen, omdat de tegenstander de handdoek in de ring gooide. In 2010 bokste ik in Zweden tegen een oud-wereldkampioen en die wedstrijd opende mijn ogen. Ik won die wedstrijd tegen de verwachting in. Toen werd het serieus. Ik kreeg een A-status van het NOC-NSF en kon fulltime gaan trainen.”
“Het talent wat ik had was niet alleen fysiek, maar vooral mentaal. Het was niet die mooie techniek, want die had ik in het begin niet. Waar het in zat, is dat ik bij een klap niet achteruit, maar vooruitging. Technieken zijn aan te leren, het mentale deel is een stuk lastiger. Natuurlijk ontwikkelt zich dat wel door de soort van opvoeding die ik van mijn coaches heb gekregen. Special Forces heeft ook te maken met het mentale stuk. De norm is gewoon heel hard werken.” Nouchka deed in 2022 mee aan het tv-programma Special Forces waar ze tot het einde de zware commandotraining wist vol te houden.
“Wanneer je weet dat je talent hebt, is het vooral belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen en de omstandigheden te creëren. Boksen is een kleine sport, dus je moet dat zelf doen. Ik heb het geluk gehad dat ik twee hele goede trainers heb gehad.”
“Het materiaal is van ondergeschikt belang. De beste boksers komen uit Cuba bijvoorbeeld en zij hebben niet zoveel. En op Papendal was alles qua materiaal perfect op orde. Maar uiteindelijk gaat het daar niet om.”
Talenten benutten in organisaties: teamwork, zorgen voor een goede basis en mentale weerbaarheid
“Als organisatie kun je talenten ontwikkelen en werken aan de vitaliteit van je medewerkers. Maar het gaat om mentaal sterker te worden en het juiste team hebben. Natuurlijk haal je mensen binnen die ergens goed in zijn. Maar het vormgeven van een goed team is minstens zo belangrijk. Daar kunnen organisaties vanuit de topsport veel van leren. En hoe sterk zijn ze mentaal? Hoe gaan ze om met druk? Als individu, en als team.”
“Waar je je dan nog op kunt onderscheiden is je lifestyle. Op een gegeven moment hadden de boksers allemaal dezelfde omstandigheden. Dan maak je het verschil in de keuzes die je maakt voor je lifestyle. Daar valt ook weer een deel af. Wanneer je in het bedrijfsleven ambities hebt en hard wil werken, moet je ook goed voor jezelf zorgen. Je moet de energie hebben om goede prestaties weg te zetten, dat doe je door goed voor jezelf te zorgen.”
“De bouwstenen naar succes zitten in mentale weerbaarheid, een goed team en een goede lifestyle. Dit vraagt veel meer dan alleen het aanbieden van opleidingen om je vakkennis bij te spijkeren. Het verschilt overigens per organisatie. Bij de een ligt het accent op omgaan met druk. Bij de ander meer op structuur of focussen op de juiste dingen.”
Omgaan met tegenslag: stoppen of doorgaan
“De grootste hobbel die ik heb moeten nemen was in 2013. Toen heb ik stoppen overwogen. Ik moest van de bond kiezen tussen mijn eigen coaches of trainen op Papendal. Ik wilde met mijn eigen team trainen, dat was waar ik in geloofde. Maar dan mocht ik niet mee naar het EK. Met het hogere doel voor ogen ben ik toch op Papendal gaan trainen. Anders was alles voor niks geweest. Ik won dat Europese Kampioenschap. Daarna ben ik naar Papendal gegaan om te zeggen dat ik niet meer meedeed en gelukkig zat daar de juiste persoon. Die zei al snel ‘je hebt gelijk, ik ga regelen dat je met je eigen team naar het WK gaat.’ Door mijn prestaties hebben ze me vrijgelaten en haalde ik meer successen.”
“Toen ik de Spelen miste in 2012, was dat een enorme tegenvaller. Maar de grootste nachtmerrie was het winnen van de titel wereldkampioen, die een half uur na de wedstrijd werd afgepakt. Het zou makkelijk zijn geweest toen te stoppen. Als coping-strategie ben ik met mijn backpack en moeder 3 weken naar Vietnam gegaan. Eerder dan gepland. Meteen daarna had ik een wedstrijd waar ik niet op voorbereid was. Ik ervaarde hoe leuk dat was en het besef kwam snel dat ik me niet uit het veld zou laten slaan door die negatieve ervaring. Ik ging door en haalde een jaar later brons op de Olympische Spelen.”
Persoonlijke missie en support talenten
“Ik leg de link tussen topsport en bedrijfsleven. Mijn persoonlijke missie is individuen en teams inspireren met de lessen die je mee kan nemen uit de topsport. Weten waar het uiteindelijk omdraait en voor je dromen durven gaan. Die stip op de horizon lijkt misschien ver weg, maar met de juiste focus en ambitie kun je daar komen.”
“Daarom ben ik blij om een bijdrage te kunnen leveren aan de missie van Club TalentEmpowerment. Niet alleen om het bedrijfsleven te inspireren. Vooral ook de support voor de talenten. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is juist op het moment wanneer je er nog niet bent die support te krijgen. Als je eenmaal op de Olympische Spelen staat, wordt het qua organisatie makkelijker, dan wordt er van alles voor je geregeld. Juist die periode daarvoor, daar heb je hulp nodig. En daarom is het mooi dat die talenten extra support krijgen en daarmee de kans om eruit te halen wat erin zit. Daar zet ik me heel graag voor in.”
Geef je organisatie een boost met deze bokskampioen
Zo heeft Nouchka zoveel anekdotes over onder andere tegenslagen, successen, mentale weerbaarheid en teamontwikkeling. In de vorm van inspiratiesessies, maar ook met clinics. Wil jij jullie organisatie een boost geven? Neem contact met ons op.
Een paar voorbeelden van organisaties die jullie voor zijn gegaan:
- Agium: Inspiratiesessie over vitaliteit en een daarbij horende clinic
- Een boksclinic op Valentijnsavond bij Conclusion
- HP: Clinic en daarbij horende inspiratiesessie
- IU Group: inspiratiesessie en mini clinic tijdens de jaarlijkse Kick-Off
Is je interesse gewekt? Heb je vragen?
Stories
Event Update: Get to Know TE-sessie tijdens WK Shorttrack op 15 maart
Kom met een relatie naar de aftrap van het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy en breidt het Club-TE netwerk uit.
ClubTE Member op het podium: Anouk Pruijn
Anouk Pruijn van EVG Start spreekt zich uit over het ontwikkelen van talent. Kijk daarbij niet alleen naar de kennis.
ClubTE Member op het podium: Martijn van Laak
Martijn van Laak van consultancybureau LCG leert veel uit de sportwereld. Vooral als het gaat om teamprestaties.