TErugblik op 2023

TErugblik op 2023

Vanaf 26 juli 2024 staan de Olympische Spelen in Parijs op het programma. Waar sporters normaal gesproken vier jaar de tijd hebben om zich voor te bereiden, is er nu eigenlijk sprake van maar één echt overgangsjaar na de Spelen in Tokio. In de zomer van 2023 begon voor bijna alle sporters de kwalificatie voor Parijs2024. Zij moesten laten zien waarom zij een plekje op de Spelen verdienen.

Sommige TE Sporters deden goede zaken:

  • Één van de hoogtepunten was absoluut het WK Zeilen in Scheveningen. Annette Duetz plaatste zich met haar teamgenoot Odile van Aanholt voor de Spelen in Parijs.
  • Windfoiler Sara Wennekes zette een grote stap met haar
    bronzen medaille op het Olympisch testevent.
  • De hockeysters, waaronder de bij Club TalentEmpowerment aangesloten
    Josine Koning, Sanne Koolen, Renée van Laarhoven, Marijn Veen
    en Frédérique Matla,
    hebben zich door de winst van het Europees
    Kampioenschap in augustus (als team) weten te plaatsen voor de Spelen.
  • Para-atleet Joël de Jong werd wereldkampioen en veroverde
    een bronzen medaille op het WK in Parijs.
  • Sofie Dokter won zilver op het EK U23.
  • Kiara Derks kwalificeerde zich voor de World Series bij het alpine skiën.
  • David van Nunen won als eerste (!!) Nederlander de Cup d’Europe in het schermen.
  • Sven Roosen behaalde de bronzen medaille op de meerkamp op het EK U23.

Maar dit geldt (nog) niet voor iedereen die zichzelf als doel heeft gesteld om in Parijs deel te nemen. Het worden dus nog spannende maanden.

Zoals een mooi gezegde in de sport luidt: “Kampioen word je niet in de finale”. Op deze levensbepalende kwalificatiemomenten komt de jarenlange voorbereiding samen in één race, één sprong of één schot. Topsporters zijn al vanaf jonge leeftijd bezig om zich voor te bereiden op dit ene moment, die ene kans. Een einddoel over 8 of 12 jaar, hoe bereid je je daar op voor? Hoe zorg je ervoor dat je elke dag de juiste stappen zet? Dat je de juiste focus hebt? Wat heb je nodig om deze stappen te blijven zetten? Wat doe je als deze doelstelling niet haalt, wat is dan je plan B?

Dat zijn de vragen waar topsporters elke dag mee rondlopen. Dat zijn ook de vragen waar de TE Coaches samen met hun sporters week in, week uit mee bezig zijn. En als dat ene moment dan goed valt, en je die tijd of score op het bord ziet staan, na al die jaren bikkelhard werken… Kippenvel.


De ultieme uitbreiding van het Empowerment Team voor sporters tijdens hun gehele carrière. En daarna.

Topsporters gaan in deze jarenlange voorbereiding op weg naar dat verre, ultieme einddoel door verschillende levensfases heen. Afhankelijk van de fase waarin een topsporter zit, wisselt ook de behoefte. TE heeft als doel om over de volledige carrière van de sporter, in de verschillende (levens)fases, de ondersteuning aan te bieden die op dat moment nodig is.

Talentvolle topsporters zoals zwemster Nienke Jonk (21), paardrijdster Rina van der Kolk (19) of roeister Anna Menke (19) die op de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028 mikken en in die eerste jaren van hun studie zitten, hebben een andere behoefte dan bijvoorbeeld drievoudig wereldkampioen Annette Duetz (30) of Olympisch hockeykampioenen Sanne Koolen (27) en Josine Koning (28).

TE biedt al deze sporters de dienstverlening aan die zij op dat moment nodig hebben. Het doel? Deze topsporters in staat stellen om het maximale uit hun sportieve carrière te halen.

Zo kunnen ze na hun carrière met trots en een voldaan gevoel terug kijken op hun sportcarrière. En net zo belangrijk: dat zij met vertrouwen vooruit kijken op het vervolg van hun maatschappelijke carrière.

De sporter bepaalt samen met de talentmanager en de TE Coach per seizoen wat er nodig is om de volgende stap te zetten. Is het wegwijs worden in de sport, je eigen grenzen leren kennen of verder op zoek naar je eigen waarden en drijfveren? Dan wordt daar in het coachtraject met de TE Coach het accent op gelegd.

Is er simpelweg gewoon meer behoefte aan geld? Dan gaan we binnen de mogelijkheden die TE heeft kijken hoe we aanvullende financiering kunnen organiseren. Is er behoefte aan specialistische hulp, zoals een arts of een sportpsycholoog? Dan wordt deze uit het netwerk van TE ingeschakeld en wordt er gekeken hoe we dit vanuit het budget kunnen realiseren. Is er een jaartje wat minder nodig? Ook dat is prima.

Op deze manier is TalentEmpowerment de ultieme uitbreiding van het Empowerment Team van de sporter. Ook het afgelopen seizoen hebben we weer stappen gezet in het verbeteren van de samenwerking tussen de sporters en coaches, het verbeteren van het proces en het uitbreiden van ons netwerk om de sporters (financieel) te ondersteunen.

Start TE Coach Opleiding

Een belangrijke rol binnen het programma voor de sporter is vanaf het begin weggelegd voor ex-topsporters. Ex-topsporters als Reinder Nummerdor, Lisa Westerhof, Lonneke Sloëtjes en Marhinde Verkerk weten hoe de weg naar de top eruitziet. Hoe eenzaam de topsport soms kan zijn. Hoe winnen én verliezen voelt.  En hoe je na tegenslag weer je rug kan rechten en weer op kan staan. Deze basis als ‘ervaringsdeskundige’ maakt dat ze een rol als sparringpartner en mentor perfect in kunnen vullen. Maar dat is niet altijd voldoende.

De TE Coach – de ex-topsporter - heeft drie rollen

  • Sparringpartner/mentor
  • Coach
  • Vertrouwenspersoon

Ook die laatste is gezien de ontwikkelingen en de misstanden in de sport de laatste jaren absoluut onmisbaar.

Om de TE Coaches in staat te stellen deze rollen nog beter in te vullen is dit jaar de TE Coach Opleiding gestart. Hierin krijgen zij de kennis en de handvatten aangereikt om deze rollen in alle situaties goed uit te oefenen. Daarbij draagt de TE Coach Opleiding ook bij aan de transitie van ex-topsporters naar het ‘normale’ leven. Het aankomende jaar gaan we deze TE Coach Opleiding verder optimaliseren.

De Win-Win-Win

Wat is de ‘bedoeling van topsport’? De vraag die filosoof Ruud Veltenaar een aantal Olympisch kampioenen stelde in een online inspiratiesessie van de Topsport Community, de organisatie van Pieter van de Hoogenband.

Zijn filosofie is dat wanneer je als topsporter de stap kunt zetten dat het winnen van een gouden medaille niet alleen maar een bron is van motivatie voor jezelf, maar dat dit het ook voor anderen kan zijn. Dat je van veel meer betekenis kan zijn voor de maatschappij. En dat geeft jezelf ook weer een beter gevoel.

Een krachtige gedachte die wij vanuit TalentEmpowerment onderstrepen. Om die reden is een belangrijk onderdeel van onze visie om de Win-Win-Win te creëren.

De Win voor de topsport door het empoweren van talent voor topsporters.
De Win voor bedrijven door het empoweren van talent binnen hun bedrijf. Onder andere door middel van het organiseren van events, programma’s en inspiratiesessies. En omdat we op deze manier helden kunnen creëren, kunnen we de derde Win creëren: een positieve impact op de maatschappij.

Dit doen we al jaren door middel van de projecten die we vanuit Club TalentEmpowerment initiëren. Ook daarin blijven we stappen zetten. Sinds afgelopen zomer dagen we sporters uit om de dagdelen die zij niet hebben ingezet voor de Members van Club TalentEmpowerment, in te zetten bij één van onze maatschappelijke partners. Bijvoorbeeld de Johan Cruijff Foundation en Spieren voor Spieren. Het resultaat? Een directe, relevante, positieve impact op de maatschappelijke missie van deze partners, en een relevante ervaring voor de (talentvolle) sporters. Uit ervaring weten we dat deze ervaring de sporters vaak tot inzicht brengt dat zij zich vaker hiervoor in willen zetten.

Nieuwe website en verbeterde propositie Club TalentEmpowerment

Tot het afgelopen seizoen konden bedrijven zich als Supporter aan TalentEmpowerment verbinden. Wij hebben dit netwerk van Supporters per 1 september 2023 omgedoopt tot Club TalentEmpowerment, omdat dit beter past bij het doel en de kracht van dit netwerk.

Club TalentEmpowerment is het netwerk van bedrijven dat vindt dat talent een podium verdient. In hun eigen organisatie, maar ook in de topsport en breder in de maatschappij. Club TalentEmpowerment ondersteunt samen met alle aangesloten bedrijven meer dan 40 topsporters. Club TE biedt deze bedrijven de mogelijkheid om de inspirerende, motiverende en verbindende kracht van topsport in te zetten in hun eigen organisatie. Met een krachtig kennisnetwerk van experts van binnen en buiten de topsport om talent in een organisatie te empoweren. Verrijkt met evenementen waar dit kennisnetwerk, de topsport en de bedrijven bij elkaar komen. En wij zijn er trots op dat jij met jouw organisatie onderdeel bent van dit netwerk!

TE is de ultieme uitbreiding van jouw Empowerment (of HR) Team

Het afgelopen jaar hebben we met onze social enterprise TalentEmpowerment grote stappen gezet in de dienstverlening voor organisaties. Zoals wij voor topsporters op de lange termijn de uitbreiding van hun Empwowerment Team zijn, zo zijn we dat ook voor organisaties op alle onderwerpen rondom People, Culture & Organization. Meer hierover lees je op onze nieuwe website.

Wat ons écht uniek maakt? TalentEmpowerment investeert de helft van haar winst in de ontwikkeling van de sporters. De kracht van de topsport wordt vervolgens weer gebruikt bij onze evenementen en programma’s. En daar profiteer jij als member weer van. Jouw Membership heeft daarmee dubbele waarde: je ondersteunt de topsporter én je krijgt die terug bij de evenementen en programma’s die we voor je organiseren.

Pilot in de cultuursector

Een andere ontwikkeling in het afgelopen seizoen is dat we gestart zijn met een pilot om te onderzoeken of het begeleidingsmodel dat TalentEmpowerment hanteert voor sporters ook werkt voor muzikanten met vergelijkbare, torenhoge ambities. De eerste bevindingen: er zijn veel gelijkenissen en ook een aantal belangrijke verschillen. De overeenkomsten zijn duidelijk: ook muzikanten leven voor wat ze doen en moeten elke dag presteren in een High-Performance omgeving. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld dat een topsporter zijn of haar sportcarrière eindig is en dat van een topmuzikant in principe niet. In de sport is nagenoeg voor iedereen de Olympische Spelen het ultieme einddoel. In de muzikale wereld ligt dit anders en kan dat ultieme eindpunt voor iedereen net anders zijn.

Ambitie voor aankomende periode

De afgelopen jaren hebben we grote stappen gezet in de groei van de organisatie. En richting de Spelen van Los Angeles in 2028 willen we deze groei door blijven zetten. Deze groei bestaat uit drie componenten:

  • De kwaliteit van de begeleiding die we sporters bieden
  • De hoeveelheid budget die we per sporter beschikbaar stellen
  • Het aantal sporters dat we begeleiden

Het aankomende jaar ligt de focus op de eerste twee punten. Daarna focussen we op het verder laten groeien van het aantal sporters dat bij TE is aangesloten. Wij danken jullie voor het vertrouwen, de support en jullie steun. We kijken ernaar uit om onze impact de aankomende jaren verder te vergroten.

Namens het hele TE-team en alle sporters die vanuit Club TalentEmpowerment ondersteund worden.

Laurens Matla, Bertram Veen & Lisa de Bruin
Bestuur van Stichting TalentEmpowerment

Is je interesse gewekt? Heb je vragen?

Neem contact met ons op