De Videoanalyse #6: Lisa Bruijnincx
De topsport en het bedrijfsleven kunnen veel van elkaar leren. Maar welke dingen zijn in de topsport nou essentieel om tot (team)succes te komen, en wat zijn daarin voor het bedrijfsleven de relevante lessen? Samen met Cees van der Zwan, gepromoveerd op het gedachtegoed Team Energie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, onderzoekt TE welke lessen het bedrijfsleven -door de bril van Team Energie- van de topsport kan leren.
In De Videoanalyse presenteert TE relevante inzichten uit de topsport voor professionals en leidinggevende gebaseerd op een relevante voorbeelden uit de topsport.
In deze editie: roeister Lisa Bruijnincx.
Onbevangen zijn en energie: mooi samenspel.
We kennen het allemaal; heb je net even wat minder energie en kom je dan collega’s of vrienden tegen die juist heel goed in hun energie zitten dan krijg je daar toch iets van mee. Prettig toch? Energie is besmettelijk zeggen we dan. Iets genuanceerder gezegd: er is sprake van een crossover-effect. Heel fijn voor goede en positieve energie en juist heel vervelend bij negatieve energie. Maar kun je dat nu zelf of in teamverband een beetje beïnvloeden? Door je juist ergens voor open te stellen of voor af te sluiten? Aan het woord is Lisa Bruijnincx; wereldkampioen roeien bij de junioren. Dus zeg maar een roeister van wereldformaat. Zij beschrijft wat ze deed tijdens een voor haar belangrijke roeiwedstrijd.
Lisa heeft het over onbevangen zijn tijdens het leveren van een prestatie. En vooral ook durven om bij jezelf te blijven. En wel te verstaan: een prestatie is bij Lisa een sportieve topprestatie. Onbevangen zijn is een kwaliteit die we vooral toedichten aan kinderen, jonge mensen. Jammer genoeg is het een kwaliteit die bij veel mensen verloren gaat naarmate ze ouder worden.
Kinderen storten zich, figuurlijk gesproken, in elke situatie en zijn daarin vrij van vooronderstellingen. Ze worden in hun doen en laten niet belemmerd door eerdere ervaringen en zijn minder gevoelig voor remmende of kritische invloeden uit de omgeving. De drang om zelf te ervaren en het dus gewoon te doen is groter dan de druk van buitenaf om iets niet te doen.
Onbevangen zijn, en dat zien we heel goed bij kinderen, heeft ook te maken met volledig in het moment, in het hier en nu aanwezig zijn. Niet belast met wat zich heeft afgepeeld en ook je niet zorgen maken over wat er zich zou kunnen afspelen, gewoon in het hier en nu aanwezig zijn met je hele hebben en houden. Een van de grondleggers van het denken over ‘psychological presence and energy at work’, Kahn, heeft het dan over ‘to be fully there’. Sporters hebben deze mindset nodig. Een bekende sportonderzoeker, Csikszentmihalyi, laat op overtuigende wijze zien dat deze mindset nodig is om in flow te komen en zo tot topprestaties te komen. Fysiek een inspanning plegen en tegelijkertijd in gedachten of in emoties afdwalen is geen goede combinatie en zal zeker niet leiden tot topprestaties. Er helemaal zijn is het credo. Sporters weten dit maar al te goed.
Onbevangen zijn op het werk, in teams en in samenwerking met je collega’s; kan dat überhaupt wel? Het eerlijke antwoord is nee. Tegelijk het is ook niet zwart –wit: volledig onbevangen of helemaal niet onbevangen. Er is gelukkig een groot grijs tussengebied. Teams waar ruimte is voor toch een flinke portie onbevangenheid zijn teams die veel meer dan andere teams nieuwsgierig zijn, graag willen ontdekken en zich vooral niet laten afremmen door beren op de weg, mogelijke negatieve gevolgen, uitvoerige risico analyses en ga zo maar door. Ze hebben de focus op doen op ervaren. En in het doen doen deze teams ervaringen op die voor andere teams niet zijn weggelegd. Dat geeft ze een voorsprong en een rijker palet aan kennis en inzichten. Onbevangen zijn heeft in de kern te maken met positieve energie, iets gewoon graag willen. En alleen dat al, omdat het besmettelijk is, heeft een positieve uitwerking op jezelf en anderen. Mooi toch?
Dus mogen van onszelf en willen we voor onszelf zo nu en dan een beetje meer onbevangenheid gunnen? En dan weer even een beetje jonger in onze gedachten zijn, een beetje meer spelen. Wie wil dat nou niet? Ik zou zeggen gewoon DOEN. Het leverde Lisa een prachtige prestatie en vooral een unieke ervaring op.
Vanuit Talent Empowerment werken we samen met COURIUS. Zij weten als geen ander hoe de energie in teams kan veranderen, wat je er aan kunt doen? Ze hebben wetenschappelijk onderzoek naar Energie in Teams uitgevoerd en een gedachtegoed ontwikkeld waarmee teams hun eigen reis en avontuur naar een Energiek Team kunnen organiseren. We hebben allemaal een topsportmentaliteit in ons waar ruimte is voor onbevangenheid. De vraag is of we ons daarvan bewust zijn en dit ook zo kunnen en durven inzetten. De drang om gewoon te DOEN!
Wil je meer weten hoe topsporters ook jouw of jouw team kunnen inspireren op weg naar meer energie, plezier en focus? Neem dan contact met ons op. Wij werken nauw samen met topsporters en werken op basis van wetenschappelijke inzichten bij het begeleiden van teams in organisaties.
Stories
Begin 2025 met een muzikaal hoogtepunt – Nieuwjaarsconcert ClubTE
Begin het jaar goed met een bijzonder muzikaal hoogtepunt waarin toptalent uit de muziek toptalent uit de topsport ontmoet op het podium.
ClubTE "Beat The Champions" Padel Toernooi
Hét padel toernooi van 2025 waarin ClubTE Members, sporters, musici en experts strijden om die felbegeerde beker.
Een harmonieuze overgang van Classic Young Masters naar Talent Empowerment
Met trots kondigen we aan dat we de activiteiten van Stichting Classic Young Masters overnemen.