ClubTE Member op het podium: Marc van Wersch

ClubTE Member op het podium: Marc van Wersch

In deze (nu nog) nieuwe rubriek zetten we onze ClubTE-members op het podium. Waarom zijn ze member, hoe sportief zijn ze zelf en wat doen ze om het talent binnen hun eigen organisatie te empoweren? De aftrap is voor Marc van Wersch, directeur van Instituut voor Vitaal Ondernemen (IVVO).

Passie voor sport en vitaliteit
Marc woont in Bennebroek met zijn vrouw en twee dochters van10 en 12. Hij deed de hotelschool in Leeuwarden en werkte daarna jaren in de hospitality. Hij heeft zoals hij zelf zegt een gezonde passie voor sport, hoewel het thuisfront daar soms anders over denkt. Om te doen, maar ook om te volgen. Zeven jaar geleden kwam een nieuw initiatief op zijn pad. Samen met onder andere oud-marathonloper Paul Zwama richtte hij het Instituut voor Vitaal Ondernemen op.

“Hiermee kon ik mijn passie voor sport deels integreren in mijn werk. Ik kon me bezig gaan houden met vitaliteit en veerkracht. Dat vind ik nog steeds ontzettend leuk.”

Van duursporter naar fanatiek hockeycoach
“Echt een favoriete sport heb ik niet. Sinds een aantal jaar sta ik bijvoorbeeld veel op het hockeyveld, als coach van de teams waar mijn dochters in spelen. Daarvoor deed ik veel duursport zoals marathons en triatlons. Dat staat nu op een lager pitje. Het coachen vraagt vier trainingen per week, dus het trainen voor bijvoorbeeld een halve triatlon is wat lastiger. Daarnaast doe ik padel. In mijn jeugd tenniste ik fanatiek. Padel is dan een mooie variatie.”

“Waar ik vroeger nog wel wat extremere doelen kon nastreven met vrienden, is mijn doel nu om mijn conditie weer op een hoog basisniveau te brengen zodat ik in ieder geval met mijn vrienden kan trainen. En misschien komt daar dan wel een halve marathon uit. Op mentaal vlak ga ik me begin volgend jaar uitdagen met een sneeuwtrektocht van 6 dagen in Noorwegen. Dat vind ik interessant, geen idee wat er gaat gebeuren.”

Mentale gevechten in de sport
“Ik kan vooral genieten van bijzondere sportmomenten en extreme prestaties. Zoals bijvoorbeeld Max Verstappen. Wanneer hij helemaal achteraan start en dan de hele race zich naar voren maneuvreert. Wat een mentale prestatie is dat! En het is bizar hoe wielrenners onderuit kunnen gaan, weer opstaan en ogenschijnlijk zonder pijn de finish halen. Ik hou vooral van sportprestaties waarbij het mentale aspect een bijzondere rol speelt. Wanneer iemand met tegenslag toch een topprestatie weet weg te zetten. Waar een underdog door slim te doen of mentaal sterker te zijn toch met de winst ervandoor gaat. Prachtig.”

“Een van de mooiste voorbeelden is een 16-jarige Michael Chang. Als jong tennisjochie keek ik zijn wedstrijden. Het vechtersbaasje Chang sloeg de gerenommeerde Ivan Lendl van de baan (1989 red.). Dat was alleen op vechtlust. Lendl brak mentaal, omdat hij niet langs Chang kwam. Ik hou van mentale gevechten in de sport.”

Vitaliteit is veel meer dan bewegen
“Mentale fitheid en veerkracht is binnen IVVO alles. Vitaliteit is wat ons betreft ook een mentaal aspect. Sport is onderdeel daarvan, hoewel wij al snel ‘sport’ in onze programma’s omzetten naar ‘bewegen’. Juist omdat er zoveel meer aan vasthangt. Wij richten ons op het vergroten van vveerkracht. Hoe word je mentaal fit om vitaal door het leven te gaan. En daar kan dan bewegen een (klein) onderdeel van zijn, maar we hebben geen pool aan personal trainers. Juist vitaliteitsspecialisten met expertise op het mentale stuk.”

“Onze aanpak bestaat uit 3 stappen: analyse, ontwerp, impact. Eerst kijken we waar de behoefte ligt en vandaaruit bouwen we een programma op. Dat is meestal een combinatie van workshops/trainingen, coaching en ondersteunende communicatie. Ons mooiste standaardprogramma is, vind ik, ‘meer veerkracht in 12 weken’. Met een groep van tien tot vijftien personen ga je door 3 workshops met het thema veerkracht. Je wordt ondersteund door individuele coaches. En je krijgt wat huiswerk. Je ziet echt dat mensen een positieve verandering doormaken.”

Talentontwikkeling IVVO en doel #LosAngeles2028
“Grappig, je ziet jezelf in dezelfde valkuilen vallen als onze klanten. We leren elke keer weer met vallen en opstaan. Wij volgen zelf een persoonlijk leiderschapsprogramma bij de School voor Transitie. Dat gaat over hoe sta jezelf in het leven, waar kom je vandaan, waar wil je naartoe. Zo onderhouden we onszelf.”

“Ondertussen hebben we elkaar heel goed leren kennen. En dat is nodig voor je ontwikkeling. We hebben niet alleen geleerd om signalen van elkaar te herkennen. We durven er wat van te zeggen en nog belangrijker, we kunnen het ontvangen. We staan ervoor open om naar elkaar te luisteren, dat heeft tijd nodig gehad, maar dat heeft ons enorm geholpen.”

“De volgende stap die we willen zetten is om talentontwikkeling in het groter geheel te passen. Omdat we veel met zzp’ers werken is dat een uitdaging. We zijn bezig om er een paar vast aan ons te verbinden en met hen te kijken hoe we trainers op freelancebasis kunnen verbinden met IVVO en ze conform een gezamenlijke visie te laten werken.”

“Dat is meteen ons langetermijn doel. Iedereen die voor IVVO werkt, het werk te laten doen vanuit onze eigen filosofie. We zijn er in onze ontwikkeling klaar voor om dat nu in gang te zetten. Onze visie op vitaliteit en veerkracht wordt steeds concreter en gaan we steeds duidelijker uitdragen. We maken hierin een groei door. We willen eigen programma’s die iedereen kan uitdragen. Elk programma ademt onze visie op deze onderwerpen en is niet meer persoonsafhankelijk. Dan kun je ook werken aan talentontwikkeling.”

“In dat licht gaan we TE-sporters een maatschappelijke rol geven, naast hun sportieve carrière. Ze gaan training geven, omdat ze dat leuk vinden en tegelijkertijd aan hun skills werken. En voor IVVO mooi dat er een grotere trainerspool is. Klanten vinden het altijd leuk om met (aanstormend) sporttalent te werken.”

IVVO en TalentEmpowerment versterken elkaar

“Niet alleen ik en medeoprichter Paul Zwama met zijn achtergrond als prof-marathonloper houden veel van sport. Al onze medewerkers hebben passie voor sport.

Ook al komt het in ons werk niet heel erg tot uiting. Sport is intern wel een belangrijk element. Zo hebben we elke dinsdag bootcamptraining in de tuin, een bedrijfshockeyteam en dagen we elkaar vooral uit. Zo heb ik vier jaar geleden meegedaan aan een bokswedstrijd/traject en inmiddels spoor ik collega’s aan om hetzelfde te doen. Elkaar blijven prikkelen en af en toe een evenement met elkaar organiseren om bezig te blijven. Daar worden we allemaal enthousiast en gemotiveerd van. Als je dan als organisatie een jonge sporter kan ondersteunen is voor ons een logische stap. Dat ligt heel dicht bij onze gezamenlijke passie.”

“IVVO en TE hebben een gezamenlijk doel. Bij ons gaat het over veerkracht. En TE doet vette events rondom sport en energie brengen. Dat ligt heel dicht bij elkaar. We hebben gezamenlijk bij onze klanten events gedaan waarbij het TE-team een prominente rol heeft gespeeld. Andersom ook, onze trainers gaan naar klanten van TE toe om daar te prikkelen op het gebied van veerkracht. Onze expertises versterken elkaar in projecten en evenementen.”

De wederzijdse klik tussen Sofie Dokter en IVV
IVVO is supporter van meerkampatlete Sofie Dokter. “We wilden graag supporter worden en vroegen TE om iemand te vinden die bij ons past. Een wens was in ieder geval een individuele sporter. Bij een individuele sporter komt het mentale stuk, onze specialiteit, net wat meer naar voren. Het is in ieder geval wat meer zichtbaar. Daarnaast wilden we een talent in een sport die bij ons past. Atletiek was hierin een logische keuze met onze achtergronden. TE stelde Sofie voor. Na het eerste gesprek was voor beide kanten de klik goed. Ook vanuit Sofie. Wanneer je je laat sponsoren wil je dat dat een bedrijf is waar je achter kunt staan.”

Kader
IVVO biedt vitaliteitsprogramma's aan om de veerkracht van mensen te vergroten. Dit doen zij met een praktische en energieke aanpak gebaseerd op meetbaar resultaat. Zo vergroten ze de human performance van organisaties.

Ook leuk om te lezen:

Send Us An Email - LocalListing X Webflow Template

Is je interesse gewekt? Heb je vragen?

Neem contact met ons op